Alles over schimmels

Schimmels ontstaan door teveel vocht en te weinig frisse lucht in huis. Je vindt ze vaak in vochtige ruimtes zoals je badkamer, douche en slaapkamer. Maar ook in kamers waar de verwarming niet aanstaat. Heb je last van schimmels in huis? We vertellen je alles over hoe schimmels ontstaan, hoe je ze verwijdert en hoe je ze voorkomt.

Heb je schimmels in huis? Dan zie je zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of op de kozijnen en rubbers rond je ramen. Soms hebben ze een andere kleur.

Schimmels kunnen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Ben je allergisch, heb je astma of een andere longziekte? Dan kunnen schimmels je klachten erger maken. Bespreek je klachten met je huisarts.

Bekijk deze video voor meer informatie: Gezondheidsklachten door schimmel in huis.

Zet de ramen open, doe eventueel handschoenen aan en zet een mondkapje op. Doe daarna lauwwarm water met soda in een emmer. Wrijf de schimmels met een doek weg. Zit de schimmel niet op de muur, maar bijvoorbeeld op hout, kit of gips? Dan zit de schimmel vaak helemaal ín het materiaal. Je moet het beschimmelde materiaal dan helemaal weghalen. Als je een huurhuis hebt, bespreek dit dan eerst met je verhuurder.

Schimmels kunnen hardnekkig zijn. Maar meng geen schoonmaakmiddelen, zoals soda, bleek, chloor of andere middeltjes, door elkaar in de hoop op een beter resultaat. Je kunt hierdoor ernstige luchtwegklachten krijgen. Gebruik voor echt hardnekkige schimmel liever een antischimmelmiddel. Heb je gevoelige luchtwegen? Dan kunnen antischimmelmiddelen je klachten verergeren. Laat deze klus liever door iemand anders doen.

  • Zorg dat frisse lucht door je huis kan stromen. Zet je roosters open of zet je ramen op een kiertje.
  • Ventileer extra als je kookt en doucht.
  • Ventileer tot de ruimte echt droog is. Heb je geen (klep)raampje dat je open kunt laten staan? Kijk dan of je mechanische afzuiging kunt (laten) aanleggen.
  • Hang je de was binnen op een rek? Ventileer die ruimte dan extra. Zet een raam open.

  • Maak na het douchen de wanden en de vloer goed droog met een wisser of handdoek.
  • Droog natte handdoeken liefst buiten of in de droger, niet in de badkamer zelf.
  • Blijft je badkamer klam en vochtig? Doe de (vloer)verwarming aan om de ruimte droog te stoken. Vooral in de winter is het belangrijk om ook de badkamer te verwarmen.
  • Verf je badkamer met schimmelwerende muurverf. Haal wel eerst de bestaande schimmelvlekken weg, je kunt er niet overheen verven.
  • Zet tijdens het koken deksel op je pannen.
  • Hang je was liefst buiten te drogen.
  • Droog je was binnen en buiten met voldoende ruimte tussen de kledingstukken. Dat droogt sneller.
  • Hang je de natte was in huis? Zorg dan voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je was staat. Zo verdwijnt het vocht sneller en droogt je was een stuk sneller.
  • Hang je net gewassen blouses, t-shirts, sweaters en jassen met kledinghangers op aan een rek. Zo drogen ze sneller en kreuken ze minder.

  • Verwarm slaapkamers op minimaal 15°C en de woonkamer ’s nachts ook.
  • Zet de verwarming overdag op 18°C of hoger. Verwarm niet alleen je woonkamer, maar je hele huis.
  • Gebruik geen kaarsen, petroleumkacheltjes, waxinelichtjes etc. om je huis te verwarmen. Dit is ongezond (koolmonoxide en fijnstof) en bovendien is er kans op brandgevaar.
  • Hoe verwarm je je huis?

Het schoonmaken van ventilatieroosters wordt vaak vergeten. Toch is het heel belangrijk om deze schoon te houden zodat het ventilatiesysteem goed zijn werk kan doen en langer mee gaat. Daarmee voorkom je schimmel. Controleer daarom regelmatig tijdens het poetsen de roosters en ventielen in die ruimte. Veel voorkomende ventilatieroosters zijn raamroosters. Ventilatieroosters kun je als volgt schoonmaken:

  • Haal het ventilatierooster voorzichtig van de muur of plafond. Let op want hierbij kan (vooral bij raamroosters) troep loskomen.
  • Reinig het rooster met een borstel of stofzuiger.
  • Poets met een vochtige doek het resterende vuil weg.
  • Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals een sopje met heet water en groene zeep zodat er geen chemische schoonmaaklucht naar binnen wordt geblazen door de roosters.
  • Plaats het ventilatierooster terug op zijn plek.
  • Sommige roosters kun je niet losschroeven en bij oude roosters is dit ook niet verstandig, omdat deze niet altijd goed teruggeplaatst kunnen worden. Roosters die je niet kunt los halen, kunnen alsnog schoongemaakt worden met behulp van een stofzuiger, borstel of luchtspuitbus.

Een goed werkende afzuigkap voorkomt dat vet, vocht, kookgeuren en fijnstof in de keuken blijven hangen. Maak je afzuigkap regelmatig schoon om schimmels in de keuken te voorkomen.

Roosters verwijderen:
- Klik de roosters los en haal ze eruit.
- Reinig de roosters in de vaatwasser of in de gootsteen met ontvetter, soda, cola, of azijn.

Vet verwijderen:
- Maak een sopje met heet water en groene zeep, ontvetter of afwasmiddel.
- Gebruik een microvezeldoekje om de binnenkant af te nemen. Droog het oppervlak met een droge microvezeldoek.
- Bij een afzuigkap met motor is het belangrijk niet teveel sop te gebruiken. Reinig de motor daarom met een lichtvochtige doek.

Afvoerkanaal reinigen:
- Zet een pannetje met 2 liter water en citroensap op het vuur.
- Zet de afzuigkap op de hoogste stand en laat het water 10 minuten koken.
- Maak de binnenkant van de afzuigkap nogmaals schoon met het sopje en droog af met een microvezeldoek.

Buitenkap reinigen:
- Maak de buitenkant schoon.
- De beste manier om RVS schoon en streeploos te krijgen is met olie, glasreiniger of soda.

Probeer eerst zelf de adviezen tegen schimmels goed op te volgen. Meestal blijven de schimmels dan weg. Maar soms blijven de schimmels terugkomen. Bijvoorbeeld als je huis te weinig ramen of roosters heeft. Het is dan lastig of onmogelijk om genoeg te ventileren. Ook kan schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen. Zie je schimmel op meerdere plekken in huis zonder dat je weet waardoor het komt? Of zijn er geen of te weinig ventilatieroosters? Dan is het verstandig als je huurt om contact op te nemen met de woningcorporatie of particuliere verhuurder. Ben je huiseigenaar, schakel dan een deskundige in. Wil je verhuurder niet helpen? Ga dan naar het juridisch loket of naar de huurcommissie. Of neem contact op met je GGD voor advies.

Video's

Bekijk deze handige video's van GGD Haaglanden.